+36 20 480 3919 info@dobosltd.hu

Az energetikai szakreferens igénybevételének kötelezettségét szabályozó 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról (Ehat. tv.) 2018. január 1-től hatályos módosítása az energetikai szakreferens igénybevételét megszabó 21/B. §19 (1) bekezdése kiegészül egy b) ponttal, ami szerint “az energetikai szakreferens igénybevételére kötelezett cégnek meghatározott berendezések, technológiai folyamatok vonatkozásában az energetikai folyamatok, megtakarítások nyomon követése érdekében almérőt kell felszerelnie. Az almérőkből származó mérési adatokat a szakreferensek nyilvántartják és az előírt havi jelentésükben dokumentálja a vállalkozások részére.

Jelenleg ennyi információ áll rendelkezésünkre az almérési kötelezettség kialakításáról. A további részletesebb előírásokat, azt, hogy milyen folyamatokat, berendezéseket és kötelezettségekhez kapcsolódó energiafogyasztási szintet a törvény szerint a MEKH (Energetikai Hivatal) által jegyzett rendelet fogja tartalmazni. A Hivatal azonban még nem adta ki ez a rendeletet, így nem pontosabb információkkal a feltételekről, az almérők és almérési rendszerek technikai követelményeiről nem rendelkezünk.

Ugyanakkor még a rendelet megjelenése előtt érdemes megismerni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Az almérők működési technikája és adattovábbítási megoldásaik alapján változatos, bőséges kínálatot
találhatunk a piacon. A lehetőségek felmérésével elkerülhetjük, a megjelenő rendelet meglepetésként érjen bennünket. Ezen kívül pedig megismerhetjük, hogy a kötelező megfelelőségen kívül milyen, számunkra ténylegesen hasznos energiafogyasztás adatokat és energiahatékonyság javítást nyújthat egy energiamonitoring rendszerrel kiegészített almérési rendszer.